Cum poate fi folosita aromaterapia pentru ameliorarea durerilor menstruale si pentru preintampinarea simptomelor sindormului premenstrual (PMS)

aromaterapia pms si durerilor menstruale

Care sunt cauzele durerilor menstruale?

Cauza durerilor mesntruale s-a demonstrat a fi hormonul prostaglandin F2 alpha (PGF2) care la femeile cu dismenoree se pare sa fie de 7 ori mai mare decat nivelul normal. PGF2 este secretat de uter pentru a opri productia de progesteron atunci cand nu a avut loc fertilizarea ovulului la sfarsit de ciclu menstrual. Cand acesta ajunge in sange in doze mari cauzeaza spasme dureroase ale uterului precum si inflamatii care si sunt cauzele durerii. Oamenii de stiinta inca nu cunosc cauzele de ce organismul produce nivele mai inalte de hormon PGF2 la femei cu dureri menstruale.

Ce poti face tu?

Aromaterapia

Masajul cu uleiuri esentiale sau comprese calde sunt cateva dintre remediile recomandate pentru crampele menstruale.

Cateva dintre uleiurile esentiale care pot fi folosite in aceste cazuri sunt:

Musetelul (Matricaria chamomilla) – un antiinflamator puternic, cu proprietati de calmare, de reducere a durerii, a iritabilitatii si depresiei.

Sovarvul (Origanum marjorana) – reduce durerea si crampele menstruale, perfect de folosit in comprese caldute. Are efecte sedative, ajuta la combaterea durerilor musculare, a spasmelor si migrenelor.

Feniculul (Foeniculum vulgare) – ajuta la reglarea ciclului menstrual si la reducerea spasmelor musculare.

Salvia (Salvia sclarea) – are efecte antispasmodice, amelioreaza durerile menstruale, este relaxant, amelioreaza stresul, starea de anxietate si simptomele menopauzei.

Geraniumul (Pelargonium x asperum syn. graveolens) – este indicat pentru ameliorarea sindromului premenstrual, pentru dezechilibrul hormonal avand si efecte antimicrobiene.

Ghimbirul (Zingiber officinale) – ridica starea emotionala, incalzeste si amelioreaza durerea.

Neroli (Citrus aurantium) – reduce si amelioreaza starile de anxietate, este antismasmodic, antidepresant, ideal pentru starile de depresie postnatala.

Patchouli (Pogostemom cablin) – este antidepresant, anti-inflamator, are proprietati de calmare.

Levantica (Lavandula) – ajuta la ameliorarea starilor de anxietate, depresie si durere. Are si efecte antiinflamatorii si analgezice.

Cimbru (Thymus vulgaris) – amelioreaza durerea, cu efect antiinflamator.

Eucaliptul (Eucalyptus) – Inafara de proprietatile sale de tratare a cailor respiratorii, uleiul de eucalipt mai este si un bun stimulant al imunitatii, analgezic si antiinflamator. Acesta poate reduce durerile si simptomele PMS.

Coada soricelului (Achillea millefolium) – un ulei deosebit de puternic, cu proprietati de recuperare, analgezice si antiinflamatorii. Perfect pentru durerile musculare si articulare.

Ienuparul (Juniperus) – are proprietati antispasmodice, amelioreaza starile de nervozitate, durerile si spasmele.

Menta (Mentha Piperita) – un ulei ideal pentur durerile musculare si articulare, pentru durerile de cap si starile de nervozitate.

Uleiuri esentiale pentru crampe si dureri menstrualeRozmarinul (Rosmarinus officinalis) – are proprietati analgezice si antispasmodice. Este ideal pentru inlaturarea durerilor de spate, a durerilor articulare si combaterea migrenelor.

Santal (Santalum spicatum) – are efecte sedative, reduce nervozitatea si spasmele musculare.

Vetiver (Chrysopogon zizanioides) – este ideal pentru dureri generale, dureri musculare si migrene.

Smirna (Boswellia carterii) – are proprietati antiinflamatorii si actioneaza ca un sedativ cu actiune medie. Ajuta la ameliorarea stresului si a durerilor.

Nemuritoarea/Immortelle (Helichrysum) – este un ulei foarte valoros cunoscut mai ales pentru proprietatile de combatere a durerilor. Are proprietati antiinflamatorii, antispasmodice si analgezice. Dupa aplicarea acestui ulei, durerea se amelioreaza practic in cateva minute.

Toate aceste uleiuri pot fi folosite pentru aromalampa, in comprese calde si in amestecuri cu un ulei de baza pentru masaj.

Citeste despre modurile de folosire in urmatoarea postare

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

2 Comments

  1. Nici nu stiam ca ‘problema’ poate fi tratata natural. Multumesc Carolina de sfaturi!

  2. foarte interesant articol. voi incerca neaparat!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *