Rolul unei flore sanatoase pentru piele si modul de mentinere a acesteia.

piele sanatoasa

Cu siguranta ca v-ati pus intrebari in legatura cu bacteriile de pe fata, daca este normal, daca sunt periculoase si cum sa ne protejam de cele potential periculoase.

Ce este flora sanatoasa?

O piele sanatoasa nu este una sterila, deci prezenta a sute de colonii de bacterii pe suprafata acesteia este o normalitate. Acestea vin din tot ceea cu ce interactionam, din alimentatia noastra, iar majoritatea bacteriilor traiesc si se inmultesc folosind ca hrana celulele moarte sau sebumul, respectiv nu ataca niciodata pielea gazdei. Bacteriile care traiesc pe suprafata pielii fara a aduce vre-un dezechilibru acesteia constituie flora rezidenta. Atat timp cat pielea nu are vreo zgaraietura sau rana pe ea acestea nu constituie un pericol.

Ce este flora patogena?

Exista o asa numita flora ocazionala care este alcatuita din bacterii si gemeni din mediu care se dezvolta pe piele insa de data aceasta in detrimentul gazdei. Aceasta flora patogena nu se va limita in se hrani doar cu produse superficiale ale pielii, ci vor consuma si elemente vitale pentru aceasta, provocand astfel afectiuni cutanate.

Ce rol are flora sanatoasa?

Un rol important in a preveni instalarea unor germeni patogeni il au chiar bacteriile bune care constituie si bariera de aparare a pielii. Acestea impiedica instalarea unei flore ocazionale consumand multi nutrienti esentiali dezvoltarii agentilor patogeni.

Flora prezenta in mod natural pe suprafata pielii este capabila de secretia anumitor substante care inhiba cresterea bacteriilor ocazionale, actionand ca un antibiotic natural.

Flora rezidentiala mai are si rolul de intarire a sistemului de protectie al organismului, fiind un catalizator pentru sistemul imunitar. Unele colonii de bacterii din flora rezidentiala se aseamana cu germenii patogeni, fapt care stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi care ii vor permite sa lupte mai eficient atunci cand va aparea o infectie cu bacterii patogene.

Bacteriile bune ale pielii mentin pH-ul stabil, propice pentru dezvoltarea proprie si destul de scazut pentru instalarea agentilor patogeni.

De ce este legata compozitia unei flore rezidentiale?

Compozitia unei flore rezidente este strict legata de cantitatea de sebum secretata de piele, de compozitia acestuia si de starea pielii in general. Compozitia este diferita si in functie de sex, varsta, rasa, sau parte a corpului.

Ce influienteaza flora rezidentiala si ce anume poate dezechilibra flora?

Flora rezidentiala poate fi influientata in functie de tara in care locuim, de sezon sau de regimul alimentar. Un regim alimentar prost aduce schimbari inclusiv si in mediul cutanat, de cele mai multe ori rezultand intr-o aparare deficitara.

Un produs de curatare are intotdeauna ca rezultat eliminarea unei parti importante din flora rezidentiala. La recolonizare flora ocazionala se poate fixa si dezvolta pe piele ducand la slabirea barierei acesteia, la inflamare, sau la aparitia unei infectii.

Folosirea unor produse de ingrijire cu un pH indepartat de valorile fiziologice, destabilizeaza sistemul de aparare. Gelurile purifiante, produsele de gomaj, cremele pe baza de acizi, toate trebuie folosite cu masura iar pielea trebuie tratata cu blandete. Cand agentii de curatare agresivi indeparteaza lipidele protectoare, pielea devine permeabila si in consecinta toti compusii iritanti si poluanti pot penetra mai usor slabind apararea naturala.

Cum mentinem flora sanatoasa?

O buna igiena si un mediu curat, dar nu antiseptic, asigura o flora rezidentiala sanatoasa si gata sa raspunda atacurilor. Un produs de curatare bine ales este la fel de important pentru mentinerea unui bun echilibru.

A nu se folosi gelurile si sapunurile care au in componenta triclosan si de asemnea a se evita folosirea solutiilor cu alcool

Produsele naturale au un avantaj demonstrat in fata oricaror alte produse in ceea ce priveste mentinerea unui pH fiziologic al pielii, deci de mentinere a sanatatii acesteia

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *