Care sunt consecintele si ce poti face tu pentru a preintampina efectele negative ale sederii pentru perioade indelungate de timp?

sedentarismCu cat mai mult timp petreci stand asezat cu atat mai scurta iti va fi viata. Cu alte cuvinte – cu cat mai mult te misti cu atat cresti sansele pentru o viata nu doar lunga ci si sanatoasa. Este o parere stiintifica la care se ajunge ori de cate ori au loc studii in domeniu.

Statul la masa de birou sau in fata televizorului (aici chiar ca nu conteaza cat de eficient iti vei folosi timpul) va avea in timp un impact asupra sistemului cardiovascular si a celui metabolic. Acestea au ca si consecinta cresterea riscului pentru boli cardiovasculare, pentru diabetul de tip 2, artrita, insomnie si a catorva tipuri de cancer.

Din pacate lista nu se incheie aici. Statul pentru perioade indelungate de timp creste riscul unei morti premature si acest risc ii atinge chiar si pe cei care sunt intr-o forma fizica buna si practica regulat sportul.

Un alt studiu a demonstrat ca sportul practicat ocazional nu poate compensa prejudiciul survenit in urma unei sederi indelungate.

Este o concluzie dureroasa pentru cei care iubesc sa petreaca ore indelungate in fata televizorului sau a computerului insa miscarea continua este critica pentru sanatate si longevitate, mai mult chiar decat ar fi spre exemplu practicarea regulata a sportului.

Sezutul – arma fatala pentru creier

Sezutul timp indelungat poate fi daunator atat pentru sanatatea fizica cat si pentru cea mintala. La fel ca si restul corpului, creierul, pentru o buna functionare are nevoie de o buna oxigenare, o buna circulatie a sangelui si un metabolism optim al glucozei.

Cand stai asezat fibrele musculare nu se contracta, in special muschii membrelor inferioare. Acestea necesita mai putin combustibil iar surplusul de glucoza se acumuleaza in sange agravand sau contribuind la aparitia a astfel de boli cum ar fi obezitatea sau diabetul.

Un studiu australian a demonstrat ca sederea indelungata si lipsa exercitiilor are efect si asupra depresiei. S-a demonstrat ca femeile, cu varste cuprinse intre 50 si 55 de ani, care stateau asezate mai mult de 7 ore pe zi au avut riscul crescut cu 47% de a dezvolta o depresie comparativ cu femeile care stateau asezate mai putin de 4 ore pe zi.

Femeile care nu practicau sportul s-a demonstrat ca au sanse crescute cu 99% de a face o depresie comparativ cu cele care practicau sportul. Adica sezutul pentru perioade indelungate si lipsa activitatii fizice rezulta intr-o crestere a simptomelor depresiei printre femeile de varsta mijlocie.

Cercetatorii au concluzionat insa ca o crestere a orelor dedicate activitatii fizice ar putea imbunatati simptomele unei depresii instalate deja sau ar putea preveni aparitia acestora pe viitor. De asemenea, reducerea orelor zilnice state asezat pot imbunatati mult simptomele unei depresii.

Alte efecte negative ale sezutului indelungat:

–    reducerea sentimentului de stare de bine
–    stres psihologic crescut
–    provoaca insomnii
–    provoaca anxietate si stari de moleseala

Sederea indelungata in fata computerului sau a televizorului este daunatoare si pentru copilul tau si-i poate afecta atat conduita cat si sanatatea fizica si mintala. In afara de acestea mai are de suferit si respectul de sine, increderea in fortele proprii precum si perceperea starii de fericire.

Este foarte dificil iar pentru unii aproape imposibil sa faca vreo schimbare pentru a reduce din numarul orelor sezute, mai ales avand in vedere ritmul rapid de viata. Impreuna cu vestea proasta vine si una imbucuratoare. Exista metode de lupta impotriva efectelor unei sederi mai indelungate si acestea nu sunt dificil de realizat sau de incadrat in programul zilnic.

Ce poti face tu?

Cea mai simpla metoda este de a te ridica din pozitia asezata pentru cel putin 5 minute intr-un interval de o ora. Daca sportul nu este inclus in rutina ta zilnica, incearca sa faci mai mult decat doar sa te ridici.

Exista o multime de surse de inspiratie pentru exercitii pe care le poti face la birou, unele dintre ele fiind chiar absolut insesizabile de catre cei din jur.

Cateva tehnici de destindere la birou

exercitii la biroul – Rotiri ale capului
– Rotiri ale umerilor
– Intoarcerea capului la 90 de grade si mentinerea aceste pozitii timp de 20 de secunde

– Clipiri rapide si dese
– Inchiderea rapida a ochilor pentru cateva secunde, exercitiu repetat de 10 ori
– Incordarea muschilor spatelui si a membrelor

Nu uita ca miscarea este viata si posibil una foarte lunga. Totul depinde de tine.

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

2 Comments

  1. de azi ma apuc sa fac sport 🙂 Bun articol, merci mult Carolina!

  2. Daca tot nu avem incotro si sintem nevoiti sa stam lipiti ziua intreaga de scaune, si sportul de birou ar fi o solutie. Sa-i dam o sansa.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *