Efectele, semnele si cauzele pierderilor de colagen

colagenPielea este colagen in proportie de 70% iar atunci cand intervin o serie de factori nefavorabili, pielea isi pierde elasticitatea si incepe sa se lase.

Colagenul, impreuna cu elastina sunt doua proteine cu actiune similara cu deosebirea ca elastina este mult mai elastica, iar cele doua permit pielii sa se intinda si sa revina la forma initiala.

Cantitatea de colagen si elastina produse scad dupa varsta de 25 de ani iar factorii externi cum ar fi fumatul, stresul, deshidratarea, radiatiile ultraviolete, abuzul de dulciuri, inrautatesc si mai mult schimbarile legate de inaintarea in varsta.

Odata cu trecerea anilor semnele colagenului pe care il pierde pielea devin tot mai vizibile.

Cum se manifesta aceste semne?

Miscare

Ridurile apar din cauza miscarii repetate a unor si acelorasi muschi si de obicei acestea se fac vizibile pe la 20 de ani. Ridurile fruntii, laba gastei, ridurile marioneta, sau ridurile formate de la un simplu zambet – toate isi fac aparitia deja in jurul varstei de 30 de ani.

La varste mai fragede toate aceste riduri care se formeaza de la miscarea muschilor fetei se retrag odata cu schimbarea mimicii iar odata cu varsta acestea se aprofundeaza iar daca pielea nu este ingrijita corespunzator, acestea raman fixe.

Volum

Cu varsta pierdem colagenul si elastina din piele, precum si suportul din straturile mai profunde ale pielii, rezultand in pierderi de volum a fetei. As putea face aici o analogie cu un balon care se desumfla si pierde atat din volum cat si din elasticitatea cauciucului.

Pe la 40 de ani se observa deja un volum mult scazut in partea de jos a fetei iar pe la 50 de ani avem deja o piele flasca, obosita si buze subtiate.

Textura

Cu anii pierdem nu doar colagen si volum dar mai pierdem si din luminozitatea pielii. Aceasta isi schimba atat textura cat si culoarea iar cauza principala este expunerea neprotejata la soare.

Alte schimbari:
•    pete pigmentare
•    pori largiti
•    piele cu aspect aspru
•    capilare sparte

Daca pe la 30-40 de ani defectele de textura si culoare ale pielii pot fi ascunse cu produse de machiaj, la 50-60 de ani multe femei nu mai reusesc sa ascunda aceste schimbari nici macar cu un machiaj iscusit.

Citeste mai multe in partea a II-a a postului.

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *