Frumusete ‘fatala’
Din cele mai vechi timpuri femeile incercau sa fie frumoase sau sa-si pastreze tineretea. Multe dintre sfaturi si retete au ajuns pana la noi iar unele dintre ele s-au dovedit a fi foarte eficiente in lupta impotriva imbatranirii. Insa…Unele dintre mijloace nu numai ca nu erau eficiente si folositoare, ci s-au dovedit a fi nocive si periculoase, inducand deseori la instalarea unor boli cornice, la schimbarea metabolismului sau chiar la moarte. In toate cazurile, aceste metode gresite aveau efect contrar.
Astfel, femeile egiptene foloseau sucul florii iris care insa era atat de otravitor incat provoca inflamatii ale pielii care se tratau timp indelungat.
Ca si in zilele noastre, foarte multe femei nu puteau accepta astfel de defecte ale pielii cum ar fi ridurile, petele pigmentare sau pistruii. Pentru a scapa de acestea Cleopatra facea bai cu lapte de magarita. Din fericire pentru ea, aceste bai nu erau periculoase pentru piele. Mai putin prudenta s-a dovedit a fi sotia lui Neron, Poppea care ‘inventa’ masti pentru fata pe care apoi si le aplica peste noapte. Pentru a-si intineri tenul, Poppea folosea masti in componenta carora intra faina de secara, frunze de lamtita, miere si lapte de magarita. Spre dimineata masca se transforma intr-o crusta de la care fata Poppeei capata trasaturi nu tocmai atragatoare. Satiricul din antichitate, Juvenal, caracteriza ironic fata acesteia drept ‚fata pentru sot’. Pielea de la astfel de masti, pe care Poppea le inventa cu o sarguinta de neinvidiat, i-si pierdea elasticitatea si imbatranea foarte repede.
O carte siriana din secolul IV era noastra, propune un sfat de frumusete destul de inofensiv pentru sanatate – de a aplica pe fata plamin de camila. Pentru ca pielea fetei sa aiba o ‚paloare nobila’ femeile siriene foloseau o masca din plumb alb si un albus de ou, care era aplicata peste noapte. Aceasta metoda a avut ecou in Grecia, Roma, mai apoi in toata Europa, existand pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, si desfigurand fetele multor femei. De cele mai multe ori aceste ‚masti de infrumusetare’ aveau efecte fatale.
In Europa pentru a scapa de pistrui se folosea o solutie a carei component principal era un compus din saruri de mercur! Aceasta avea un efect de peeling profund de la care pielea capata un aspect placut, insa, prin folosirea mai indelungata mercurul avea efecte devastatoare asupra frumusetii si sanatatii.
Peste cateva secole, erau in voga si au capatat raspandire alte metode de ‚infrumusetare’ precum intinderea pielii. In fiecare noapte se aplicau pe fata masti din matase sau in. Aceaste masti se legau foarte strans la ceafa si aveau ca scop inlaturarea ridurilor. Va puteti imagina ce efect aveau toate aceste metode avand in vedere regularitatea lor. Cu timpul aceste masti nu numai ca nu inlaturau ridurile, ci dimpotriva, le faceau cu mult mai pronuntate iar pielea – ofilita.
O alta ‚arma’ impotriva imbatranirii era stibiul, a carui metode de preparare varia de la un popor la altul. In Babilonul antic acesta era preparat din arseniu, un praf alb care capata culoare neagra la oxidare. In Egipt, stibiul se obtinea din ouale depuse de furnici si din plumb. In India, pana in zilele noastre in compozitia stibiului se foloseste sulfatul de plumb.
Femeia moderna chiar daca nu mai foloseste in ‚meniul’ zilnic de frumusete produse cu ingrediente demonstrate ca fiind daunatoare, trebuie sa se limiteze in a exagera cu orice metoda sau produs nou de infrumusetare.
Tineti minte ca si frumusetea trebuie luata in doze mici, fara a abuza de metodele de obtinere a ei.