Importanta somnului pentru un aspect ideal al pielii

Importanta somnului pentru un aspect ideal al pielii

Cat de des ai auzit expresia „somnul de frumusete”? Desi poate parea un cliseu, stiinta confirma ca odihna de calitate este esentiala pentru sanatatea pielii. In timp ce dormim, corpul intra intr-un proces intens de regenerare, iar lipsa somnului afecteaza direct elasticitatea, luminozitatea si nivelul de hidratare al tenului.

Cand esti foarte tanar poti sta treaz toata noaptea si sa arati fresh in dimineata urmatoare. Din pacate, odata cu varsta, lipsa somnului ne poate afecta tot mai mult, aceasta manifestandu-se cel mai evident prin aparitia cearcanelor si a ridurilor, iar mai apoi si prin tulburari de sanatate.

Un alt adevar demonstrat este ca atunci cand dormim suficient, pielea beneficiaza de orice tratament sau produs cu mult mai eficient si cu rezultate mai bune.

Asadar, vrei o piele mai sanatoasa, mai tanara si fara imperfectiuni? Secretul nu se afla doar in cremele aplicate, ci si in noptile de somn odihnitor!

Ce se intampla cu pielea in timpul somnului?

Regenerarea celulara accelerata – Noaptea, rata diviziunii celulare este de pana la 3 ori mai mare decat in timpul zilei.

Cresterea productiei de colagen – in timpul somnului profund (faza REM), secretia hormonului de crestere atinge nivelul maxim, stimuland sinteza colagenului. Acesta este responsabil pentru elasticitatea si fermitatea pielii.

Detoxifierea si eliminarea radicalilor liberi – in timpul noptii, circulatia sanguina se intensifica, facilitand transportul oxigenului si eliminarea toxinelor. Un studiu din Oxidative Medicine and Cellular Longevity (2022) arata ca lipsa somnului creste stresul oxidativ, accelerand imbatranirea pielii.

Cercetarile au demonstrat ca perioada noptii in care pielea regenereaza mai intens este intre 11 seara si 4 dimineata si ca lipsa somnului are efecte negative asupra modului in care aratam, influentandu-ne atat sanatatea si frumusetea, cat si calitatea vietii.

Privarea de somn face ca bariera de protectie a pielii sa fie afectata, aceasta pierzand apa din celule. In acelasi timp, in organism se indica nivele inalte de substante inflamatorii care cu timpul isi arata efectele negative atat asupra stratului superior al pielii, cat si a celor mai profunde.
In timpul orelor de somn, scade viteza de producere a cortizolului (hormonul stresului), se accelereaza producerea de colagen care intareste legatura dintre epiderma-derma pentru a reduce evaporarea apei si pentru o retentie maximala a acesteia. Lipsa unui somn odihnitor insa, suprima sistemul imunitar care poate avea drept consecinta inclusiv probleme ale pielii.

Efectele privarii de somn asupra pielii

Cearcane si ochi umflati – Lipsa somnului determina dilatarea vaselor de sange si acumularea lichidelor sub ochi.
Pierderea elasticitatii – Fara odihna suficienta, pielea isi pierde fermitatea, iar ridurile devin mai vizibile.
Deshidratare si sensibilitate crescuta – in timpul somnului, bariera hidrolipidica a pielii se reface. Privarea de somn o slabeste, ducand la un ten uscat si predispus la iritatii.
Vindecare mai lenta a cosurilor si ranilor – Fara un somn adecvat, inflamatiile si leziunile pielii se vindeca mai greu.

Asadar, fiecare ora de somn pierduta te poate costa luminozitatea si fermitatea pielii.

Secrete pentru un somn cu adevarat regenerant

1. Creeaza un ritual de seara calmant
  • Evita ecranele (telefon, TV, laptop) cu cel putin o ora inainte de culcare. Lumina albastra inhiba productia de melatonina, hormonul somnului.

  • Citeste, asculta muzica relaxanta sau practica respiratia profunda.

2. Alege perne si lenjerie din materiale naturale
  • Bumbacul organic sau matasea reduc frictiunea si iritatiile pielii.

  • Fetele de perna din matase naturala previn formarea ridurilor si mentin hidratarea tenului.

3. Dormi suficient – 7-9 ore pe noapte
  • Ideal ar fi sa adormi intre 22:00 si 23:00, moment in care incep procesele intense de regenerare a pielii.

4. Aplica un tratament de noapte potrivit tipului tau de ten
5. Consuma alimente care favorizeaza somnul si regenerarea pielii
  • Cirese – Contin melatonina naturala.

  • Migdale si nuci – Bogate in magneziu, mineral esential pentru relaxare.

  • Lapte cald – Stimuleaza productia de serotonina, precursor al melatoninei.

Exista cateva trucuri care te vor ajuta sa arati mai bine diminetile

La cina evita mancarea copioasa sau sarata care este greu digerabila.

Hidratarea din interior este mai importanta decat cea externa de aceea ai grija sa bei suficienta apa.

Suplimentele naturale cu coenzima Q10 si vitaminele grupului B vor stimula producerea de colagen.

Dormi pe spate. Dormitul pe burta duce la aparitia ridurilor fine.

Foloseste fete satinate de perna.

! Nu uita ca produsele de machiaj sunt doar solutii de moment pentru a ascunde privarea de somn.

! Un somn odihnitor este cel mai important factor de pastrare a sanatatii dar si a frumusetii pielii.

Somnul este cel mai puternic elixir de frumusete. Nu exista crema miraculoasa care sa compenseze efectele noptilor pierdute! Ofera-i pielii tale orele de refacere de care are nevoie, adopta un ritual relaxant de seara si vei descoperi ca frumusetea naturala incepe din interior. Incepe chiar din aceasta noapte sa iti respecti somnul – pielea ta iti va multumi dimineata!

Sfaturi pentru ingrijirea pielii, parului, unghiilor, dintiilor si multe alte trucuri de infrumusetare prin metode naturale

Posted by Cosmetice Naturiste Carolush Beauty on Wednesday, October 7, 2015

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *