Cum sa ai grija de un par tern si uscat si care sunt cauzele deteriorarii acestuia?

cauzele parului uscat si deteriorat

Pielea uscata si parul lipsit de stralucire nu sunt doar probleme cosmetice – ele semnaleaza dezechilibre interne sau agresiuni externe si ca organismul are nevoie de mai multa atentie. Fie ca este vorba de factori interni sau externi, intelegerea cauzelor ajuta la gasirea celor mai potrivite solutii pentru a recapata sanatatea pielii si stralucirea naturala a parului. Hai sa descoperim impreuna cele mai frecvente 10 cauze, sustinute de studii stiintifice si solutiile practice pe care le poti aplica.

Cauze pot fi multe insa prin metoda excluderii o puteti gasi pe cea care face ca parul sa se deterioreze.

Descopera explicatiile si solutiile

1. Deshidratarea – Hidratarea vine din interior

Apa este esentiala pentru mentinerea echilibrului pielii si parului. Un consum insuficient de apa duce la deshidratarea pielii, facand-o aspra si predispusa la iritatii, iar parul devine fragil si lipsit de elasticitate. Pielea uscata poate creste riscul de infectii fungice cu 25% din cauza fisurilor microscopice.

Parul contine pana la 14% apa – cand scade sub 8%, devine casant.

Solutia: Consuma cel putin 2 litri de apa pe zi si include alimente bogate in apa (castraveti, pepene, telina).

Sfat: Pe timp de iarna folositi umidificatoarele de la care vor beneficia caile respiratorii, pielea dar si parul.

2. Deficienta de vitamine si minerale – Nutrientii care fac diferenta

Lipsa vitaminelor A, C, E si a mineralelor esentiale (zinc, fier, seleniu) contribuie la piele uscata si par deteriorat. Vitamina A ajuta la regenerarea pielii, vitamina C stimuleaza productia de colagen, iar zincul este esential pentru sanatatea scalpului.

O analiza publicata in The Journal of Nutrition (2020) a aratat ca un aport insuficient de vitamine si minerale afecteaza integritatea pielii si calitatea firului de par.

Solutia: Consuma alimente bogate in nutrienti esentiali, precum morcovi, spanac, avocado si fructe citrice.

3. Lipsa de acizi grasi esentiali – Grasimile bune hranesc pielea si parul

Omega-3 si omega-6 contribuie la mentinerea barierei lipidice a pielii si la hranirea foliculilor de par. Deficienta sau dezechilibrul acestora poate duce la piele uscata si descuamata, iar parul devine lipsit de stralucire si predispus la rupere.

O cercetare publicata in The Journal of Dermatological Science (2018) a evidentiat ca suplimentarea cu acizi grasi esentiali imbunatateste hidratarea pielii si reduce inflamatiile.

Solutia: Consuma zilnic alimente bogate in omega-3 (somon, seminte de in, nuci) si evita grasimile trans.

4. Folosirea excesiva a produselor cosmetice agresive

Sampoanele si gelurile de dus care contin sulfati si alcool usuca pielea si parul. De asemenea, folosirea frecventa a vopselelor chimice si a produselor de styling contribuie la degradarea firului de par.

Cercetatorii de la International Journal of Trichology (2017) au demonstrat ca folosirea excesiva a produselor de coafat cu alcool contribuie la fragilizarea cuticulei parului.

Folosirea regulata a placii, a elasticelor care rup firele de par, vopsirea frecventa si proceduri chimice ale parului pot avea consecinte imediate sau vazute deja in timp.

Solutia: Alege produse blande, naturale, fara sulfati si parabeni. Opteaza pentru masti hranitoare cu uleiuri vegetale.

5. Spalarea frecventa cu apa fierbinte

Apa calda (>40°C) dizolva uleiurile naturale ale pielii si deschide cuticulele parului, expunandu-le la pierderi de proteine. Aceasta indeparteaza uleiurile naturale ale pielii si scalpului, contribuind la uscaciune excesiva si iritatii.

Un raport al American Academy of Dermatology (2019) sugereaza ca spalarea excesiva cu apa fierbinte slabeste bariera de protectie a pielii.

Solutia:  1. Spala-te cu apa calduta si hidrateaza pielea imediat dupa dus cu uleiuri naturale.

              2. Foloseste un filtru de dus pentru a elimina calcarul.

6. Excesul de spalare a parului

Spalarea frecventa a parului indeparteaza uleiurile naturale, fortand scalpul sa supraproduca sebum.
Recomandare de spalare a parului:
– Parul gras: Spalare la 2 zile si clatire cu apa de rozmarin (regleaza sebumul).
– Parul uscat: O data/saptamana si aplicarea unei masti naturale. Poti incepe cu masca din banane si miere aplicata pe scalp pentru 15 minute.

7. Expunerea excesiva la soare si poluare

Radiatiile UV si toxinele din aer pot deteriora structura pielii si a firului de par, ducand la uscaciune, pierderea elasticitatii si aparitia ridurilor.

Conform unui articol din The Journal of Investigative Dermatology (2021), poluarea si razele UV accelereaza imbatranirea pielii si afecteaza stratul lipidic protector.

Solutia: Foloseste protectie solara naturala si spala-ti parul cu un sampon detoxifiant dupa expunerea la smog.

8. Dezechilibrele hormonale

Schimbarile hormonale, in special cele legate de tiroida, menopauza sau sindromul ovarelor polichistice (SOP), pot cauza uscaciunea pielii si caderea parului. Scaderea estrogenului duce la atrofia partiala a glandelor sebacee iar cortizolul ridicat reduce acidul hialuronic din piele.

Cercetarile publicate in Endocrine Reviews (2022) arata ca un nivel scazut de hormoni tiroidieni afecteaza metabolismul pielii si al parului.

Solutia: Consulta un endocrinolog daca observi schimbari semnificative ale pielii si parului.

9. Stresul cronic si lipsa somnului

Stresul afecteaza productia de sebum, creste productia de radicali liberi si poate duce la inflamatii care usuca pielea, ataca membrana celulara a foliculilor pilosi si afecteaza scalpul.

Oamenii care dorm 7-8 ore pe noapte au o piele cu 30% mai hidratata, conform Sleep Medicine Reviews – somnul adanc stimuleaza productia de hormoni reparatori.

Conform unui articol din Experimental Dermatology (2018), stresul cronic creste nivelul de cortizol, care contribuie la imbatranirea prematura a pielii.

Solutia: Adopta tehnici de relaxare precum yoga, meditatia si mentine un program regulat de somn. Tehnicile de respiratie controlata au devenit o necesitate de aceea fiecare are probabil tehnica preferata. A mea este tehnica de respiratie 4-7-8.

10. Alimentatia dezechilibrata – Zaharul si alimentele procesate afecteaza pielea

Un consum ridicat de zahar si alimente ultraprocesate determina inflamatii care duc la deshidratarea pielii si fragilizarea firului de par.

O cercetare publicata in The Journal of Clinical Nutrition (2020) confirma ca dieta bogata in zahar contribuie la deteriorarea colagenului si a elastinei. Este doar una dintre zecile de cercetari de acest gen.

Chiar si o lingurita de zahar rafinat pe zi va contribui la imbatranirea prematura a pielii si la caderea parului. Zaharul mai este si un dusman al calciului. Acesta participa la asimilarea zaharului iar consumul zilnic are drept consecinta “spalarea” calciului din tesutul osos.

Solutia: Adopta o dieta bogata in legume, fructe si grasimi sanatoase si daca nu poti renunta la dulciuri, asigura-te ca ai compensat cu niste fructe sau legume proaspete.

11. Varsta si imbatranirea naturala a pielii si parului

Pe masura ce imbatranim, productia de colagen si sebum scade, ceea ce duce la piele mai uscata si par mai fragil. Scalpul trece printr-o serie de transformari si imbatraneste la fel ca pielea. Poti preintampina acest proces prin masajuri zilnice.

Conform International Journal of Cosmetic Science (2021), suplimentarea cu colagen si acid hialuronic poate imbunatati hidratarea pielii la persoanele peste 40 de ani.

Solutia: Introdu in dieta colagen, vitamina C si antioxidanti. Poti gasi liste intregi de alimente pe placul tau, indiferent de dieta pe care o preferi.

Alte cauze:

  • Disbacterioza cauzata de stres, antibiotice sau alte cauze, are aceleasi consecinte: absorbtia proasta a substantelor nutritive, a fierului, a calciului si a vitaminelor. La tratarea disbacteriozei te vor ajuta probioticele si prebioticele. Primele sunt microorganisme ce se gasesc in alimentele pe care le consumam si care raman intacte in timpul digestiei si care mai apoi ajung la nivelul intestinelor unde participa la descompunerea alimentelor. Probioticele le gasesti in varza murata, iaurt, chefir, kimchi, microalgele (chlorella si spirulina), castravetii murati si merele coapte (fara adaos de miere si nuci). Prebioticele la randul lor sunt fibre ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor bune si au efecte benefice asupra florei intestinale si le gasesti in legume, fructe si cereale cum ar fi usturoiul, ceapa, prazul, hreanul, bananele sau tarata de grau. O alta solutie ar fi preparatele cu probiotice.
  • Alimentatia incorecta si viciile. Daca in meniul tau predomina mancarea prajita, foarte grasa, condimentata sau dulce, podoaba capilara va avea de suferit impreuna cu pielea si intregul organism.
  • O alta cauza ar putea fi abuzul de alcool care mai are ca si efect distrugerea vitaminelor grupei B si a vitaminei A.
  • Cafeina are ca efect descresterea nivelelor de fier, calciu, zinc si caliu din organism, precum si a vitaminelor grupei B si PP.
  • Nicotina este un adevarat dusman al vitaminelor A, C, E si a seleniului.
  • Ereditatea poate fi si ea responsabila de caderea parului iar unica solutie in aceste cazuri este o ingrijire blanda si adecvata tipului de par.
  • Unele boli ale tractului digestiv pot fi, la fel, responsabile de caderea necontrolata a parului. Aceste boli pot impiedica absorbtia vitaminelor si a microelementelor atat de necesare podoabei capilare.
  • Parul sters prea agresiv cu prosopul poate fi, la fel, o cauza frecventa a caderii parului. Usuca-ti corect parul: infasoara parul cu prosopul atat cat sa imbibe apa iar apoi lasa-l sa se usuce in mod natural.
  • Foenul folosit prea des.
  • Pieptenii cu dinti de plastic sau metalici. Se va pieptana doar parul uscat cu un pieptene de lemn sau ceramica. Evita pieptenii cu dinti metalici.
  • Neglijarea caciulii pe vreme rece poate avea in timp consecinte dezastruoase asupra foliculilor de par. La fel de daunator este si soarele puternic care poate deshidrata firul de par iar in combinatie cu sarea de mare duce inevitabil la decolorare si deteriorare.
  • Lungimea parului are si ea importanta. Daca parul este foarte lung, glandele sebacee nu reusesc sa produca sebumul necesar pentru toata lungimea, mai ales in cazurile cand parul este spalat frecvent. La fel, daca parul va fi purtat des pe spate creste sansa ca sa apara fire care se despica. In astfel de cazuri dupa fiecare spalare, pe varfuri se vor aplica cateva picaturi de ulei (argan, cocos, masline) frecat bine intre palme.
  • Clorul din piscine oxideaza keratina, facand parul poros.
  • Stersul agresiv al tenului cu prosoape. Alege tamponarea pielii sau ai grija ca prosoapele folosite sa fie suficient de moi.

Cateva remedii si masti pentru parul deteriorat si fire despicate

    Un amestec de 50-100 ml de lapte caldut si 2 linguri de miere se va aplica pe toata lungimea parului. Se va clati cu infuzie de plante.

    Cu un amestec de 1-2 galbenusuri (in dependenta de lungime), suc de lamaie, 1 lingurita de ulei si 100 ml de apa se va spala parul dupa care se va clati mai intai cu apa calda, mai apoi cu apa cu suc de lamaie.

–    Se face un amestec de 2 lingurite de fulgi de drojdii si 50 ml de chefir dupa care se aplica pe varfurile despicate sau pe toata lungimea parului. Parul se va infasura cu folie alimentara si un prosop iar peste 30 de minute se va clati cu apa calda.

    Se amesteca 1 galbenus de ou cu 1 lingura de ulei de ricin dupa care se aplica pe parul uscat si se lasa pentru 1-3 ore. Parul se va spala cu sampon iar clatirea se va face cu apa cu suc de lamaie.

–   Dupa fiecare spalare e bine de clatit parul cu apa purificata in care s-a adaugat otet natural sau zeama de lamaie ( 1/4 lamaie la 1 litru de apa sau 1 lingura de otet natural la 1 litru de apa).

Pielea si parul reflecta sanatatea organismului. Identificarea cauzelor uscaciunii si aplicarea solutiilor potrivite pot face diferenta intre un aspect tern si unul radiant. Adopta o rutina de ingrijire echilibrata, cu ingrediente naturale, alimentatie sanatoasa si hidratare corespunzatoare.

Cu rabdare si ingrediente alese inteligent, pielea si parul tau pot redeveni radiante. Asculta de semnalele corpului – el stie cel mai bine ce are nevoie.

Recomandare:

Ulei tratament pentru par uscat si pentru stimularea cresterii

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

1 Comment

  1. Nu m-am gindit niciodata ca pot fi atitea cauze ale parului meu degradat.Toata viata m-iam spalat parul cu apa fierbinte…

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *