Cum sa ai grija de un par tern si uscat si care sunt cauzele deteriorarii acestuia?
Cauze pot fi multe insa prin metoda excluderii o puteti gasi pe cea care face ca parul sa se deterioreze.
1. Prima si una dintre principalele cauze ar fi insuficienta de lichide in organism. Hidratarea parului trebuie sa vina in primul rand din interior. Pe timp de iarna folositi umidificatoarele de la care vor beneficia caile respiratorii, pielea dar si parul.
2. Lipsa unor vitamine sau microelemente care insa poate fi usor de corectat cu ajutorul unei diete echilibrate in care se va include neaparat mai multe fructe si legume proaspete, nuci, seminte si uleiuri nerafinate.
3. Disbacterioza cauzata de stres, antibiotice sau alte cauze, are aceleasi consecinte: absorbtia proasta a substantelor nutritive, a fierului, a calciului si a vitaminelor. La tratarea disbacteriozei te vor ajuta probioticele si prebioticele. Primele sunt microorganisme ce se gasesc in alimentele pe care le consumam si care raman intacte in timpul digestiei si care mai apoi ajung la nivelul intestinelor unde participa la descompunerea alimentelor. Probioticele le gasesti in varza murata, iaurt, chefir, kimchi, microalgele (chlorella si spirulina), castravetii murati si merele coapte (fara adaos de miere si nuci).Prebioticele la randul lor sunt fibre ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor bune si au efecte benefice asupra florei intestinale si le gasesti in legume, fructe si cereale cum ar fi usturoiul, ceapa, prazul, hreanul, bananele sau tarata de grau. O alta solutie ar fi preparatele cu probiotice.
4. Alimentatia incorecta si viciile. Daca in meniul tau predomina mancarea prajita, foarte grasa, condimentata sau dulce, podoaba capilara va avea de suferit impreuna cu pielea si intregul organism.
• O alta cauza ar putea fi abuzul de alcool care mai are ca si efect distrugerea vitaminelor grupei B si a vitaminei A.
• Cafeina are ca efect descresterea nivelelor de fier, calciu, zinc si caliu din organism, precum si a vitaminelor grupei B si PP.
• Nicotina este un adevarat dusman al vitaminelor A, C, E si a seleniului.
• Chiar si o lingurita de zahar rafinat pe zi va contribui la imbatranirea prematura a pielii si la caderea parului. Zaharul mai este si un dusman al calciului. Acesta participa la asimilarea zaharului iar consumul zilnic are drept consecinta “spalarea” calciului din tesutul osos.
5. Ereditatea poate fi si ea responsabila de caderea parului iar unica solutie in aceste cazuri este o ingrijire blanda si adecvata tipului de par.
6. Unele boli ale tractului digestiv pot fi, la fel, responsabile de caderea necontrolata a parului. Aceste boli pot impiedica absorbtia vitaminelor si a microelementelor atat de necesare podoabei capilare.
7. Ingrijirea incorecta ar putea fi si ea o cauza a caderii parului.
• Produsele de ingrijire trebuie sa aiba actiune blanda iar clatirea sa se faca intotdeauna cu infuzii sau apa cu suc de lamaie sau otet natural.
• Temperatura apei la spalare nu trebuie sa depaseasca 37 grade iar apa pentru clatire sa aiba in jur de 30 de grade.
• Parul nu trebuie sters cu prosopul. Infasoara parul cu prosopul atat cat sa imbibe apa iar apoi lasa-l sa se usuce in mod natural.
• Foloseste cat mai rar foenul.
• Se va pieptana doar parul uscat cu un pieptene de lemn sau ceramica. Evita pieptenii cu dinti metalici.
8. Neglijarea caciulii pe vreme rece poate avea in timp consecinte dezastruoase asupra foliculilor de par. La fel de daunator este si soarele puternic care poate deshidrata firul de par iar in combinatie cu sarea de mare duce inevitabil la decolorare si deteriorare.
9. Folosirea regulata a placii, a elasticelor care rup firele de par, vopsirea frecventa si proceduri chimice ale parului pot avea consecinte imediate sau vazute deja in timp.
10. Lungimea parului are si ea importanta. Daca parul este foarte lung glandele sebacee nu reusesc sa produca sebumul necesar pentru toata lungimea, mai ales in cazurile cand parul este spalat frecvent. La fel, daca parul va fi purtat des pe spate creste sansa ca sa apara fire care se despica. In astfel de cazuri dupa fiecare spalare, pe varfuri se vor aplica cateva picaturi de ulei (argan, cocos, masline) frecat bine intre palme.
Cateva remedii si masti pentru parul deteriorat si fire despicate
– Un amestec de 50-100 ml de lapte caldut si 2 linguri de miere se va aplica pe toata lungimea parului. Se va clati cu infuzie de plante.
– Cu un amestec de 1-2 galbenusuri (in dependenta de lungime), suc de lamaie, 1 lingurita de ulei si 100 ml de apa se va spala parul dupa care se va clati mai intai cu apa calda, mai apoi cu apa cu suc de lamaie.
– Se face un amestec de 2 lingurite de fulgi de drojdii si 50 ml de chefir dupa care se aplica pe varfurile despicate sau pe toata lungimea parului. Parul se va infasura cu folie alimentara si un prosop iar peste 30 de minute se va clati cu apa calda.
– Se amesteca 1 galbenus de ou cu 1 lingura de ulei de ricin dupa care se aplica pe parul uscat si se lasa pentru 1-3 ore. Parul se va spala cu sampon iar clatirea se va face cu apa cu suc de lamaie.
Recomandare:
Ulei tratament pentru par uscat si pentru stimularea cresterii
Nu m-am gindit niciodata ca pot fi atitea cauze ale parului meu degradat.Toata viata m-iam spalat parul cu apa fierbinte…