Filtrele chimice vs. Protectie naturalaPutin a mai ramas pana se va da verdictul final in polemica „Sunt filtrele chimice daunatoare pentru piele sau nu?” pentru ca numeroasele studii, in ciuda marilor companii farmaceutice, le-au si demonstrat ca fiind daunatoare.

Se suspecteaza si legatura directa dintre numarul crescut de incidenta de melanom (forma grava de cancer de piele) si folosirea mult prea intensa in ultimii ani a produselor cu FPS de origine chimica.

Care este de fapt problema?

Produsele cu FPS de origine chimica le ofera utilizatorilor falsul sentiment de securitate intrucat acestea previn arderea. Arderea si nimic mai mult. De fapt, prevenind in acest mod arderea, produsul chimic nu se va opri in a „oferi” o lista intreaga de modificari la nivelul pielii. La nivel celular vor avea loc schimbari semnificative si ireparabile.

Faptul ca la aplicarea a astfel de produse cosmetice apar radicali liberi la nivelul pielii, nu a fost niciodata un fapt ascuns de catre oamenii de stiinta. Aceste substante chimice au fost dintotdeauna considerate maligne de catre producatori si de catre cei care le-au folosit de-a lungul timpului in productia lor cosmetica, insa acest detaliu s-a omis a se aminti publicului care foloseste astfel de produse.

produse FPS cu filtre chimiceIata o scurta lista de produsi chimici utilizati in produsele cu FPS si ca sa stii, marea lor majoritate au fost inventati cu alte scopuri:
–    Aveobenzone
–    Benzophenoli (dioxybenzone, oxynebzone)
–    Cinnamate: cinoxate, ethyhexil…
–    PABA (Para Amino Benzoic Acid)
–    Salicilati
–    Octinoxate (Octyl Salicylate)
–    Digalloyl trioleate
–    Ensulizole
–    Methyl Anthranilate
–    Padimate O
–    Sulisobenzone
–    Trolamine Salicylate s.a.

Toate aceste substante au ramificatii, alte nume si prescurtari de aceea este foarte greu sa le memorezi pe toate.

Ce este important sa stii?

•    TOATE substantele chimice din produsele cu FPS provoaca procese oxidative la nivelul pielii si schimbari celulare.

•    Nu exista protectie 100%.

•    Lotiunea autobronzanta nu-ti ofera protectie solara.

•    Razele UVB cauzeaza arsuri in timp ce razele UVA cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar, ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele, si toate acestea DOAR la expunerea prelungita si necontrolata la razele solare. Razele de care ai nevoie pentru absorbtia vitaminei D, sunt razele UVB si care sunt la un nivel scazut in timpul orelor de dimineata si seara. Razele UVA sunt constante pe tot parcursul zilei.

•    Protejeaza-ti pielea si pe timp innorat pentru ca razele UVA pot provoca arsuri grave chiar si in zile fara de soare.

•    Nu abuza de ecrane solare pentru ca risti sa ramai fara de doza de vitamina D necesara pentru o buna functionare a sistemului imunitar.

Paradoxal sau nu, insa oamenii de stiinta inca nu au dat un verdict previne FPS-ul aparitia melanomei sau nu. Acestia admit ca acesta poate preveni arderea dar nu si ne protejeaza impotriva cancerului deoarece marea majoritate a produselor cu FPS, protejeaza doar impotriva razelor UVB, responsabile de formarea vitaminei D, nu si de razele UVA care cauzeaza cele mai multe daune.

Ce poti face tu?

E bine sa stii ca moda la pielea bronzata s-a cam dus si de vreo 2 ani incoace a revenit trendul secolelor trecute – de piele alba si transparenta ca matasea. Nu ca te-ar ajuta cu ceva dar asa un motiv poate servi drept consolare multora dintre femeile care de obicei nu se bronzeaza ci se ard.

•    evita expunerea in orele de varf ( 10-16)
•    protejeaza-ti corpul cu imbracaminte adecvata
•    hidrateaza-te atat din interior cat si exterior
•    pregateste-ti si protejeaza-ti pielea cu produse naturale: unturi , uleiuri si extracte active.

Ce protectie iti pot oferi produsele naturale?

protectie solara naturalaTot timpul exista o solutie naturala pentru orice tip de problema. Protectia solara nu este o exceptie si natura a venit cu rezolvarea chiar si la aceasta problema delicata.

Deoarece este foarte greu sa determini cu exactitate care este factorul de protectie pe care il ofera o crema naturala, aceasta va depinde in mare parte de o multime de variabile principalele fiind calitatea ingredientelor si modul de pastrare.

Iata doar cateva dintre produsele naturale care ii pot oferii pielii o protectie atat impotriva soarelui cat si impotriva proceselor oxidative de la suprafata pielii:

Ulei de seminte de catina, ulei de seminte de zmeura, ulei de canepa, ulei de macadamia, unt de cacao, ulei de susan, unt de shea, unt de mango, ulei de avocado, ulei de samburi de caise, ulei de orez, ulei de cocos, aloe vera, ulei de jojoba, extract de ceai verde sau alb, extract de cafea, extract de chlorella, vitamina E s.a.

Oricare amestec nu l-ai alege sa-l faci, ai grija sa-l pastrezi la frigider si sa-l aplici pe pielea umeda ori de cate ori iti vei expune pielea la soare.

Tine minte ca excesele au tot timpul efect contrar asteptarilor.

Ramai frumoasa, sanatoasa si protejata de actiunea soarelui canicular!

Recomandare:

Crema cu factor de protectie solara, cu actiune de emoliere, de cicatrizare, reparatorie si antirid

Crema reparatorie dupa plaja cu efect antioxidant si de calmare

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

1 Comment

  1. O informatie utila!!! Multumesc!!!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *