Diminuarea ridurilor si imbunatatirea vederii cu exercitii si gimnastica speciala

Gimnastica pentru ochiOchii sunt ferestrele noastre catre lume, dar in era digitala, cand petrecem ore in fata ecranelor si uitam sa ne ingrijim vederea, acestia pot deveni obositi, iritati si slabiti. Vestea buna? Vederea poate fi imbunatatita printr-o combinatie de alimentatie corecta, exercitii specifice si obiceiuri sanatoase!

Acest ghid iti va oferi sfaturi practice si dovedite stiintific pentru mentinerea si imbunatatirea vederii, astfel incat sa te bucuri de ochi sanatosi si de o privire clara zi de zi.

Lupta cu ridurile la unele femei incepe chiar inainte ca acestea sa apara, pe la vreo 25 de ani, iar la altele lupta incepe dupa ce acestea si-au facut deja aparitia. Un lucru este important sa cunosti: niciodata nu este tarziu sa incepi lupta cu ridurile. Si daca acestea au si aparut? Daca vei respecta unele reguli de ingrijire, pielea chiar daca va avea careva riduri, va fi cel putin elastica si va arata ingrijit.

Asadar, azi luptam cu ridurile din jurul ochilor!

Daca e sa vorbim despre ingrijirea pielii din jurul ochilor ar trebui sa amintesc aici in primul rand de muschiul orbicular al ochiului. Anume acesta ajuta la alimentarea tesutului care la randul sau da stralucire pielii din jurul ochilor.

Aceasta portiune a fetei este speciala, pielea acestei zone fiind de nici un milimetru grosime. In jurul ochilor lipseste practic in totalitate tesutul adipos, de aici si retentiile frecvente de lichide, pungile sau cearcanele.

Ce poti face tu ca sa lupti cu pungile de sub ochi, cu ridurile proprii acestei zone dar si sa amani cu mult momentul cand vei avea nevoie de ochelari?

1. Alimentatia pentru ochi sanatosi

Asa cum corpul are nevoie de nutrienti pentru a functiona optim, si ochii au nevoie de vitamine si antioxidanti pentru a combate oboseala, uscaciunea si degenerarea prematura.

Morcovii si legumele portocalii – Bogate in betacaroten, esential pentru sanatatea retinei.
Spanacul si varza kale – Contin luteina si zeaxantina, antioxidanti care protejeaza ochii de lumina albastra nociva. Conform ultimilor studii, spanacul e bine de calit aproximativ 3 minute, mai ales daca obisnuiesti sa il consumi mai des decat o data pe saptamana sau daca ai predispizitie la formarea calculilor renali (pietre la rinichi).
Pestele gras (somon, sardine, ton, macrou) – Plin de acizi grasi Omega-3, care previn ochii uscati.
Avocado si nuci – Ofera vitamina E, ce previne deteriorarea celulelor ochiului.
Portocale si fructe citrice – Surse excelente de vitamina C, care intareste vasele de sange din ochi.

Un studiu publicat in JAMA Ophthalmology arata ca o dieta bogata in luteina si zeaxantina poate reduce riscul de degenerescenta maculara cu pana la 43%!

  • Include zilnic in alimentatie cel putin doua surse de luteina si zeaxantina pentru a proteja ochii impotriva imbatranirii premature.

  • Hidrateaza-te! Ochii uscati sunt adesea un semn al deshidratarii.

2. Exercitii pentru ochi mai puternici

Asa cum antrenam muschii corpului, si muschii oculari au nevoie de miscare pentru a-si mentine flexibilitatea si claritatea.

Exercitiul „20-20-20” – La fiecare 20 de minute, priveste un obiect aflat la 20 de metri distanta, timp de 20 de secunde. Acest truc simplu relaxeaza muschii oculari si reduce oboseala digitala.

Miscarea ochilor in toate directiile – Priveste in sus, in jos, stanga, dreapta si in diagonala, mentinand fiecare pozitie timp de 5 secunde. Acest exercitiu imbunatateste flexibilitatea oculara.

Exercitiul „roata” – Misca ochii intr-un cerc complet, in sensul acelor de ceasornic, apoi in sens invers. Repeta de 5 ori in fiecare directie.

Cercetarile de la National Eye Institute sugereaza ca exercitiile regulate pentru ochi pot imbunatati focalizarea si reduc riscul de oboseala vizuala cu 30%.

Incearca aceste exercitii dimineata si seara, timp de 5 minute, pentru o vedere mai clara si mai relaxata.

Gimnastica antirid

In timpul gimnasticii pielea sa fie hidratata; se va evita orice mimica iar pentru un efect maximal se recomada chiar de a fixa sprancenele cu varfurile degetelor apasandu-le usor pentru ca acestea sa ramana nemiscate.

Miscarile sunt simple si pe masura ce le vei face iti vei da seama ca le poti face oricand, chiar si in pauza de lucru.

  • Privirea fixata drept inainte, in departare, pe un punct (de dorit de culoare verde) timp de cateva secunde. Fara a misca capul, privirea se va muta pe un obiect din apropiere. De repetat de cateva ori.
  • Inchide ochii si strange pleoapele cu putere iar dupa cateva secunde deschide ochii, relaxeaza muschii si uita-te cat mai sus posibil (fara a ridica capul). Dupa o scurta pauza exercitiul se va repeta de cateva ori.
  • Efectueaza miscari circulare cu ochii, incepand de la dreapta la stanga si invers.
  • Efectueaza timp de 1 minut miscari cu ochii de la stanga la dreapta. Dupa o scurta pauza repeta exercitiul.
  • Deseneaza cu privirea figuri geometrice, siluete umane, cifre, semnul infinitului, poti chiar incerca sa scrii ceva cu privirea. Poate fi orice, de la cuvinte simple pana la lista cumparaturilor pentru maine 🙂
  • Nu uita sa respiri calm si sa nu iti tii respiratia in timpul gimnasticii.

Aceste simple exercitii te vor ajuta nu doar sa amani aparitia ridurilor si sa redai elasticitatea pielii din jurul ochilor, ci si sa imbunatatesti mult vederea.

Se recomanda a fi efectuate mai ales de catre cei care stau mult in fata calculatorului, celor a caror profesie necesita concentrare maxima, dar si copiilor, mai ales in primii ani de studiu.

3. Protectia impotriva luminii albastre si a ecranelor digitale

Expunerea prelungita la ecrane poate duce la sindromul privitului la computer, caracterizat prin ochi uscati, roseata si vedere incetosata.

Foloseste un filtru de lumina albastra pe telefon si laptop. Multe dispozitive au deja aceasta optiune (Night Shift pe iPhone, Blue Light Filter pe Android).

Poarta ochelari cu protectie pentru lumina albastra, mai ales daca petreci multe ore in fata ecranului.

Regleaza luminozitatea ecranului astfel incat sa nu fie prea intensa sau prea slaba.

Un studiu din Ophthalmic and Physiological Optics a aratat ca reducerea expunerii la lumina albastra inainte de culcare imbunatateste calitatea somnului si reduce oboseala oculara.

  • Evita ecranele cu 2 ore inainte de culcare pentru un somn mai bun si o vedere mai odihnita.

4. Somnul si odihna oculara

Un somn de calitate permite ochilor sa se refaca, sa se hidrateze si sa elimine toxinele acumulate pe parcursul zilei.

Dormi intre 7-9 ore pe noapte pentru o vedere odihnita.

Dormitul pe spate ajuta la reducerea presiunii asupra ochilor si previne aparitia cearcanelor.

Cercetarile de la Harvard Medical School arata ca lipsa cronica de somn poate duce la o scadere a acuitatii vizuale si la un risc crescut de uscaciune oculara.

  • Evita cafeaua si alcoolul cu 4-5 ore inainte de somn pentru o odihna mai buna.

5. Remedii naturale pentru ochi sanatosi

  • Fa-ti un obicei de a aplica zilnic pe ochi discuri de vata inmuiate in infuzii de plante sau de ceai verde.
  • Cand ti se intampla sa ti se puna ceata pe ochi, vei avea nevoie de o clipa de pauza pentru a scoate tensiunea muschilor orbiculari. Se pot aplica infuzii de galbenele sau tataneasa.
  • Pentru a reda elasticitate pleoapelor, rade marunt un cartof crud si aplica masa sub ochi si pe pleoapa. Se lasa pentru 15 minute dupa care se aplica o crema de ochi.
  • Pentru stimularea circulatiei sangelui in aceasta zona, se recomanda a se face aplicari de infuzii de temperaturi contrastante (nu si extreme) din salvie. Alternarea se va face la fiecare 2 minute. Procedura poate fi repetata peste o zi.

6.  Masuri de precautie:

  • Pe timp de soare puternic, poarta intotdeauna ochelari calitativi care ar putea sa-ti ofere protectia maximala posibila.
  • Nu citi in transport.
  • Nu citi la o lumina intensa, aici se includ si lecturile de pe plaja sau la o lumina prea slaba.
  • Nu-ti freca ochii.
  • Inainte de somn indeparteaza machiajul.
  • Demachiaza bland zona ochilor.
  • Nu sta prea mult cu privirea incordata.

Imbunatatirea vederii este posibila prin obiceiuri sanatoase, alimentatie corecta, exercitii pentru ochi si protectia impotriva factorilor nocivi. Aplicand aceste sfaturi simple, te vei bucura de o privire mai clara si de ochi sanatosi pentru ani de zile!

Care dintre aceste trucuri vei incepe sa folosesti chiar de azi?

Gimnastica faciala https://capsunica.com/fitness-facial

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *