20 de trucuri si sfaturi utile pentru o memorie imbunatatita
1. Un somn odihnitor este crucial pentru o buna functionare a creierului, pentru o minte limpede si vigilenta.
2. Deshidratarea are uneori consecinte neasteptate printre care se numera scaderea vitezei de reactie si activitatea scazuta a functiilor cerebrale. Ai grija sa porti cu tine o sticla de apa si sa bei cate putin chiar si cand nu-ti este sete. Senzatia de sete vorbeste deja despre deshidratare.
3. Consuma acizii grasi prezenti in seminte si nucile hidratate (4-8 ore) pentru ca sunt substante cruciale pentru o buna functionare a creierului.
4. Sportul, pe langa multiplele beneficii pe care le poarta, poate ajuta si la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de invatare.
5. Meditatia este una dintre cele mai eficiente metode de lupte cu stresul dar si o cale buna de a imbunatati memoria, atentia si capacitatea de concentrare.
6. Renunta la a face mai multe lucruri concomitent. Desi exista senzatia ca le reusesti pe toate, de fapt nu esti atat de eficient.
7. Cauta-ti un hobby sau revino la unul mai vechi. Este important ca timpul petrecut pentru activitati, inafara de studiere sau job, sa fie petrecut astfel incat creierul sa fie capabil sa stocheze informatia asimilata peste zi.
8. Aloca-ti timp pentru momente vesele sau o portie buna de ras. Simplul act de a rade a fost demonstrat sa ajute la rezolvarea problemelor si la sporirea creativitatii.
9. Poarta o agenda in care sa notezi tot ce ai de facut pentru ziua curenta, precum si pentru idei, sau planuri. Pe langa faptul ca vei fi mai eficienta si mai productiva, o buna organizare a agendei te va ajuta si la imbunatatirea memoriei.
10. Inainte de orice efort intelectual sau de invatare, e bine sa-ti ‚incalzesti’ creierul pentru o vigilenta sporita si o memorare mai buna. Incearca sa alcatuiesti mici poezioare, chiar si fara de sens sau mici povestioare cu obiectele ce le vezi in jur.
11. Este binecunoscut faptul ca invatarea este mai rapida si mai eficienta atunci cand exista si o motivatie buna. Deci, inainte de a memora ceva intreaba-te de ce ai nevoie de acest lucru.
12. Se stie ca vizualizarea lucrurilor noi invatate te va ajuta nespus atunci cand vei avea nevoie sa-ti amintesti de ele. Incearca sa transformi noile cunostinte in imagini iar daca informatia este prea complexa, poti incerca sa creezi o ‚harta’ a mintii, cu imagini transpuse si indicatoare ajutatoare.
13. Cand nu-ti poti aminti ceva misca-ti ochii de la stanga la dreapta timp de cel mult 1 minut. Ai sa ramai uimita de cat de eficienta poate fi metoda, mai ales pentru nume care practic iti stau pe varf de limba.
14. Un alt truc, venit tocmai de la grecii de altadata, de ati aduce aminte lucruri este sa mirosi rozmarin proaspat sau uleiul acestuia.
15. Daca ai nevoie sa memorezi ceva pentru o durata de aproximativ jumatate de ora, mestecarea unei gume te va ajuta sa stimulezi creierul si sa imbunatatesti mult concentrarea.
16. Cand trebuie sa-ti amintesti ceva, foloseste-ti mintea in intregime, mai ales daca pentru memorarea acelei informatii ai folosit tehnici de vizualizare.
17. Cand memorezi ceva foloseste drept imagini de reper doar pe cele pozitive, placute si cat mai colorate.
18. Foloseste-ti toate simturile cand incerci sa codifici o informatie care trebuie memorata, precum si gesturi sau poze.
19. In procesul de memorare este bine sa folosesti exagerarile, chiar si rime nerusinate si bineinteles umorul.
20. Foloseste simboluri cum ar fi luminile de semafor sau semnele rutiere pentru codificarea de mesaje complexe pe care va trebui sa ti le aduci aminte ulterior.
Fiecare dintre noi are metodele sau trucurile sale de a memora lucruri. Daca nu le-ai intalnit in textul de mai sus, esti liber sa faci orice completare lasand un comentariu.