Cauze si simptome ale dehidratarii

dehidratareApa este urmatoarea dupa oxigen de care organismul nostru are nevoie pentru viata.

Corpul uman constiuie aproximativ 60% apa si zilnic acesta pierde cativa litri, prin functiile vitale cum ar fi respiratia, transpiratia sau procesarea alimentelor.

Aceste pierderi trebuie suplinite, in caz contrar organismul poate ajunge la o dehidratare severa.  Pierderile de lichide pot fi mai periculoase, chiar si cu efect letal, decat ar fi de exemplu o lipsa mai indelungata a hranei.

Cantitatile de apa pe care trebuie sa le consume un om, depind de o multime de factori cum ar fi masa corporala, activitatea fizica si mintala sau varsta. Odata cu anii, vei avea nevoie de mai multa apa, indeosebi daca esti o persoana activa.

Inainte de orice activitate fizica:

–    Inainte cu 2 ore, bea cu inghitituri mici aproximativ 200 ml de apa.

–    Inainte cu 1 ora mai bea inca 200 ml de apa.

In timpul efortului fizic ai grija sa bei apa fiecare 15-20 de minute, dupa efort la fel – bea apa pentru a suplini pierderile de lichide.

Simptome de dehidratare

•    Incapacitate de concentrare

•    Urina de culoare mai intunecata ca de obicei

•    Gura uscata

•    Ameteala sau senzatie de voma

•    Dureri de cap

•    Confuzie

Ce poate afecta dehidratarea?

–    afecteaza capacitatea de gandire

–    cauzeaza constipatie

–    interfereaza cu mecanismele naturale ale organismului de lupta cu stresul

–    cauzeaza dureri de cap si ameteala

Apa mentine echilibrul de fluide in organism, ajutand la procesul natural de detoxifiere. Imbunatatind hidratarea, vei imbunatati circulatia sanguina care la randul sau va ajuta toate celelalte sisteme, inclusiv cel limfatic, sa elimine toxinele atunci cand este nevoie.

Atunci cand organismul nu este hidratat suficient, celulele organelor vitale preiau apa din sange, pentru o buna functionare, avand drept rezultat ingrosarea acestuia. In astfel de cazuri, sangele depune presiune mai mare asupra inimii, aceasta fiind nevoita sa pompeze cu greu sangele ingrosat.

Cine este mai predispus spre dehidratare?

– Copiii sunt cei mai afectati, mai ales in cazuri de intoxicatii alimentare.

– O alta categorie sunt persoanele in varsta care treptat pot pierde capacitatea de a recunoaste semnele de dehidratare.

– Persoanele care au trecut printr-o perioada mai prelungita de stres, sunt mai predispusi sa-si dehidrateze organismul.

Adu-i aminte copilului tau de cateva ori pe zi despre necesitatea de a bea apa. Daca copilul refuza sa bea tot timpul doar apa pura si cere bauturi dulci, poti inlocui apa cu sucurile proaspat stoarse diluate cu apa sau cu apa in care ai pus cateva picaturi de extract de stevia (extras in glicerina naturala, nu in alcool). Copiii sunt gata sa bea orice doar daca pot bea cu paiul. Asigura-te ca ai in casa o multime de paie colorate, apa proaspata, extract de stevia si cu putina insistenta si grija, copilul tau va fi mereu hidratat.

E bine sa stii ca:

– Bauturile carbogazoase si cafeaua au efect diuretic si dehidrateaza organismul. Daca le preferi, trebuie sa bei apa pentru a suplini pierderile de lichide.

– Bauturile energizante contin stimulenti cum ar fi cafeina care dehidrateaza, sau ierburi ca ginko biloba care subtiaza sangele. In cazul in care iei medicamente cu acest efect sau aspirina, evita aceste bauturi pentru ca ar spori efectul medicamentelor.

– Bauturile sportive ofera un plus de energie insa sunt bune (citeste ingredientele) in caz de efort fizic sporit. Apa oricum ramane prioritara.

– Sucurile de fructe si legume diluate cu apa sunt la fel o alegere buna, mai ales pe timp de canicula, cand intervine un dezechilibru electrolitic din cauza pierderilor mari de apa si odata cu ele si a mineralelor.

– Un filtru de apa bun poate face diferenta in calitatea apei pe care o consumi.

Evita dehidratarea band apa de temperatura camerei, cu inghitituri mici. Evita la fel, consumul excesiv de alcool, bauturi carbogazoase si cafea.

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *