Cum ne poate afecta viata un somn neodihnitor?

importanta somnului de noapteBeneficiile somnului au fost dintotdeauna un subiect de studiu si desi inca multe nu se cunosc in aceasta privinta, exista cateva beneficii demonstrate ale somnului odihnitor de noapte.

Ce procese au loc in organism in cazuri de insomnii?

Privarea de somn nu va trece neobservata nici pentru piele, nici pentru sanatate. Lipsa somnului va creste nivelul de stres care la randul sau va duce la insomnii. Acest cerc vicios poate avea drept rezultat un stres profund continuu si insomnii.

Impactul asupra sanatatii:

•    Exista studii care demonstreaza legatura dintre privarea de somn si kilogramele in plus.

•    Lipsa somnului va creste sansele de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau boli legate de un dezechilibru endocrin.

Lipsa somnului mai are efecte negative si

•    asupra sanatatii mintale

•    asupra metabolismului

•    nivelelor hormonale

•    asupra starii generale a organismului

•    asupra dispozitiei

Perioada de somn profund (R.E.M) este perioada cand hormonii sunt la nivele maxime de crestere. In timpul somnului celulele organismului manifesta o crestere sporita, cu o denaturare scazuta a proteinelor, acestea fiind foarte importante pentru cresterea celulelor. Numarul de ore dormite este la fel de important ca si calitatea somnului.

Ce este un somn odihnitor?

Este un somn de 6-8 ore neintrerupte, timp suficient pentru toate fazele acestuia. Cand corpul este in faza a 4-a a somnului, cea mai profunda dintre toate fazele, au loc procese de regenerare celulara iar un somn neodihnitor sau lipsa acestuia intervine in procesul crucial de recuperare si regenerare.

Testeaza-ti calitatea somnului. Daca dai un raspuns afirmativ macar la una dintre intrebari, este probabil ca nu ai parte de un somn odihnitor.

1.    Te simti obosit/a chiar daca ai dormit 8 ore?

2.    Ai nevoie de ceas desteptator pentru a te trezi?

3.    Daca te afli intr-o incapere intunecoasa intampini o oarecare dificultate de a ramane treaz?

4.    Pe parcursul zilei simti o necesitate acuta de a dormi macar putin timp?

Atentie! Daca raspunzi afirmativ la prima intrebare, exista posibilitatea sa suferi de apnee sau alta disfunctie a somnului care te impiedica sa ai un somn odihnitor chiar daca dormi 8 ore in sir.

Ce este melatonina si ce influienta are asupra calitatii somnului?

Melatonina – hormonul care induce somnul, atinge cele mai inalte nivele la orele 23, atunci cand suntem mai obositi si cand, in mod normal, ar trebui deja sa dormim.

Somnul in bezna totala este la fel de important ca si somnul de 8 ore si daca in dormitor va fi macar o sursa mica de lumina, aceasta va interveni in ritmul circadian si in productia de melatonina si serotonina.
Daca obisnuiesti ca in timpul noptii sa vezi cat e ora sau sa mergi la baie, la fel, scazi drastic productia de melatonina si, de obicei, iti este mai greu sa adormi.

Sfat. Cumpara o lanterna mica , cu o lumina slaba si tine-o pe noptiera pentru a o folosi pe timp de noapte in loc sa aprinzi lumina de la baie. Ecranele gadgeturilor (laptop, tableta, e-reader,  telefon mobil si alte dispozitive electronice ce emit lumina albastra) la fel, iti scade productia de melatonina in momentul in care te uiti cat e ora.

Dormitorul trebuie sa fie folosit exclusiv in scopul somnului, iar dispozitivele electronice nu trebuie folosite cu mai putin de 60 de minute inainte de ora de culcare.

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *