Se spune ca nu exista memorie buna sau proasta. Memoria este asa cum o percepi tu iar lucrurile care nu vor sa-ti intre in cap, nu-ti intra tocmai pentru ca tu nu le lasi, fie asta ziua de nastere a colegului, o datorie sau un numar de telefon.

capacitate de memorareExista tehnici de memorare care ar permite oricui sa devina un geniu, poliglot sau cel putin un om de o inteligenta aparte, toate insa din pacate necesita efort, munca si multa exersare.

Oricine poate memora un numar de telefon sau retine ziua de nastere a colegului cu singura conditie – sa vrea acest lucru.

Memoria are aceeasi proprietate ca si muschii: daca o antrenezi vei putea sa-ti amintesti fara mare efort chiar si lucruri invatate cu mult timp in urma.

Cum iti poti imbunatati memoria?

Dieta

Poti lua toate vitaminele si mineralele necesare din fructe si legume proaspete. O dieta echilibrata si variata este cheia pentru o sanatate de fier si o minte ascutita.

•    Ai grija ca dieta ta zilnica sa includa surse de omega-3, acestea fiind pestele gras sau nucile, semintele de in macinate, uleiul de in, bostanul, spanacul, brocoli si fasolea.

•    Limiteaza caloriile si grasimile saturate. Studiile au demonstrat legatura dintre dietele bogate in grasimi saturate (din surse cum a fi carnea rosie, produsele lactate sau inghetata) si sansele crescute de a dezvolta o boala a functiilor cognitive.

•    Alege o dieta bogata in antioxidanti, in fructe si legume proaspete.

•    Consuma cat mai multe legume de culoare verde sau chiar frunze verzi: patrunjel, spanac, marar, brocoli.

•    Consumul de alcool va fi moderat intrucat alcoolul distruge celulele creierului. Vinul rosu (de casa), la fel consumat moderat, va ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive si reduce riscul de Alzheimer.

•    Pentru o buna functionare a creierului vei avea nevoie de corbohidrati insa nu de calorii goale (zahar rafinat, painea alba, cereale decorticate) ci de carbohidrati care ofera energie pentru mult timp cum ar fi cei din fasole, linte, cereale nedecorticate, orezul brun.

Vitamina D

Exista studii care demonstreaza ca vitamina D ajuta la imbunatatirea performantelor cognitive si la formarea memoriilor noi.

Daca o expunere prea indelungata la soare este daunatoare atat pentru piele cat si pentru sanatate in general, atunci o expunere moderata ofera posibilitate organismului de a lua doza optima de soare pentru o buna sinteza a vitaminei D.

Suplimentele alimentare de vitamina D sunt o alta alternativa insa va trebui sa ai grija, in cazul in care suplimentul este de origine animala, sa fie purificat de eventuale toxine sau metale grele prezente in ficatul de peste din care este extras, sau, sa fie de origine vegetala.

Somnul

Este bine stiut ca un somn odihnitor este benefic atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mintala insa putini dintre noi il asociaza cu performantele mentale sau capacitatea de memorare.

Ce este un somn bun? Oamenii de stiinta inca nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste numarul de ore necesare de dormit, insa ceea ce este recunoscut de catre toti este faptul ca somnul trebuie sa aiba loc pe timp de noapte si ca un somn odihnitor este tot timpul cel care incepe cel tarziu cu orele 12 noaptea.

Lupta cu stresul

Daca e sa o spun foarte simplificat, orice lucru care cauzeaza stres, incluzand nelinistea sau furia, va afecta partile creierului responsabile de memorie.

Nivelul de cortizol (hormonul stresului) din sange va afecta si nivelele de cortizol prezente in creier iar acesta la randul sau va avea ifluenta negativa directa asupra creierului si anume prin diminuarea marimii hipocampusului. Avand in vedere ca anume hipocampusul este responsabil de memoria de scurta durata, un stres indelungat are ca efect o scadere a capacitatilor creierului de stocare a memoriilor noi.

Exercitii pentru memorie

Numeroase studii au demonstrat ca exercitiile de memorie ajuta la combaterea dementei si a altor afectiuni ale functiilor cognitive.

Printre exercitiile cele mai eficiente se numara:

1.    Plimbarile la aer curat pentru o buna oxigenare cerebrala.

2.    Lecturile filosofice sau cele de cultura generala sunt exercitii ideale pentru o memorie buna.
3.    Invatarea unei limbi straine.

4.    Invatarea lucrurilor noi zi de zi ( poezie, cantec, aforisme, cuvinte noi).

5.    Schimbarea rutei in drumul spre serviciu, imbracarea cu ochii inchisi, mancatul cu mana stanga – activitati care solicita mai mult decat crezi functiile cognitive. Pune-ti creierul la treaba!

6.    Activitatile intelectuale cum ar fi jocul de sah, rezolvarea integramelor, sudoku, dezbateri in cluburi de interese sau chiar in cercul de prieteni, imbunatatesc mult memoria si mai tin la distanta bolile asociate cu functiile cognitive.

7.    Sportul este o metoda perfecta de imbunatatire a memoriei chiar daca aceasta nu se imbunatateste in mod direct.

8.    Este demonstrat faptul ca invatarea unui sau a mai multor instrumente muzicale cresc mult functiile cognitive. Aici varsta chiar ca nu are nici o importanta, insa copiii care canta la un instrumet muzical au o capacitate mai mare de memorare si invatare.

9.    Exercitiile oculare executate de dimineata sunt un bun inceput de zi si fac rapid conexiunea intre cei doi lobi. Astfel, pe langa o memorie imbunatatita vei mai scapa si de somnolenta si stangacia de dimineata. Roteste-ti ochii de cateva ori in toate partile, deseneaza cercuri, semnul infinitului, cifre sau litere din toate alfabetele cunoscute. Vei vedea diferenta in foarte scurt timp.

10.    In timpul procesului de memorare in creier sunt activate undele Theta pe care le poti porni in mod constient printr-o respiratie adanca care porneste cu stomacul.

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *