Cum luptam cu hipertranspiratia si cai de combatere a acesteia
Cauzele transpiratiei
Transpiratia este un proces fiziologic, deci este normal sa transpiram tot corpul. Hipertranspiratia, transpiratia in exces sau hiperhidroza, poate fi provocata de o serie de factori cum ar fi:
– Consumul de alcool
– Consumul de cafeina (cafea sau ceai negru)
– Fumatul
– Alimentele pe care le consumam
Cum apare mirosul?
Exista o serie de bacterii care cauzeaza mirosul corporal, in functie de motivul transpiratiei. La oameni, mirosul corporal provine dintr-o interactiune complexa dintre secretiile glandelor pielii si activitatea bacteriana.
Transpiratia provenita din activitatea sportiva sau mersul pe jos, atunci cand corpul secreta un amestec preponderent alcatuit din apa si electroliti, difera mult de transpiratia care apare pe fond emotional sau hormonal, transpiratie a carei miros este mai greoaie si urat mirositoare.
Mirosul greoi al transpiratiei vine in primul rand de la alimentele pe care le consumam. In topul produselor care provoaca mirosul neplacut al transpiratiei este carnea rosie.
O alta cauza poate fi cantitatea mica de lichide consumate pe timp de zi.
Cum preintampinam aparitia mirosului transpiratiei?
Dupa dus, pielea trebuie stearsa si uscata foarte bine pentru ca bacteriile se reproduc mai rapid pe pielea umeda. Se vor sterge mai bine mai ales zonele predispuse la transpiratie, axilele si zona inghinala.
Metode naturiste la indemana oricui
Se vor consuma infuziile de plante (uz intern):
– Salvia
– Frunzele de nuc
– Ceaiul de plante
– Busuiocul
– Levantica
– Menta
Pentru uz extern se vor folosi infuzii din aceleasi plante, plus infuzia de ceai negru, infuziile insa trebuie sa fie mai tari. Se vor face tamponari sau clatiri ale zonelor supuse transpiratiei excesive.
Alimentatia
– Se vor evita alimentele picante, prajite sau afumate.
– Se vor consuma mai multe fructe si legume.
– Se va limita consumul de cafeina care declanseaza transpiratia la nivelul fetei.
– Se va limita consumul de alcool.
– Se va bea ceai caldut si apa la temperatura camerei
– Suplimentele cu zinc si magneziu s-au dovedit a fi foarte eficiente in combaterea mirosului neplacut al transpiratiei si la eliminarea transpiratiei excesive. Zincul se contine in fructele de mare, germenii de grau, semintele de dovleac si susan, ciocolata neagra, nucile caju, lintea, fasolea s.a. Magneziul se contine in nuci si seminte, avocado, banane, plantele aromatice s.a.
– Rosiile si sucul de rosii s-a demonstrat a fi eficient impotriva transpiratiei.
– Se va bea suficienta apa pentru a ajuta organismul sa elimine toxinele dar si pentru ca transpiratia sa nu aiba miros greoi.
– Se vor consuma plante aromatice si plante verzi care actioneaza ca un deodorant intern. Patrunjelul, telina, menta, rozmarinul, oregano, busuiocul, salvia, toate acestea te vor ajuta sa scapi de mirosul greoi al transpiratiei.
Tratamente naturiste
– S-a demonstrat ca uleiul de cocos este foarte eficient in lupta cu transpiratia excesiva. Se poate urma un tratament de 10 zile, timp in care uleiul de cocos se va folosi ca o crema de corp. Se va folosi doar pe timp de noapte. Uleiul se va aplica pe pielea umeda, in strat subtire, astfel incat sa nu fie necesar a se indeparta excesul.
– Lamaile sunt folosite inca de la inceputul istoriei medicinei. Acidul citric este un agent eficient folosit pentru a controla transpiratia. Lamaia se taie in jumatate si se aplica seara pe partile corpului care transpira cel mai mult.
– Otetul natural este la fel foarte eficient in lupta cu transpiratia excesiva. Se tamponeaza pielea seara iar dimineata se spala. Rezultatele le vei vedea din primele zile.
– Bicarbonatul de sodiu poate fi aplicat pe pielea umeda atat dimineata cat si seara. Este la fel, o solutie foarte eficienta impotriva transpiratiei. Acesta neutralizeaza mirosurile si are un efect usor absorbant. Reduce roseata pielii si previne riscul aparitiei foliculitei.
Ce altceva poti face tu?
– Dusul zinic este primul pas in reducerea mirosului corporal pentru ca astfel se inlatura bacteriile care traiesc pe piele si produc mirosul neplacut.
– Haina care este uda de transpiratie se va clati in aceeasi zi
– Poarta haine deschise la culoare si care sa nu fie stranse pe corp
– Nu purta haine din fibre sintetice, poarta in schimb bumbac sau in.
Piatra de alaun sintetica si cea naturala
Piatra de alaun este un mineral cu proprietati antibacteriene formand o pelicula ce pastreaza suprafata curata si previne aparitia bacteriilor care si sunt sursa mirosului neplacut.
Multi dintre cei care au trecut la produse naturale, nu cunosc probabil sau confunda doua tipuri de deodorant: varianta SINTETICA sau nenaturala de piatra de alaun – Ammonium Alum cu cea NATURALA – Potassium Alum. Este o confuzie dorita de companiile producatoare de deodorante sintetice, aceasta varianta fiind la fel de daunatoare pentru organism ca si celelalte deodorante sintetice.
Varianta naturala, adica Potassium Alum, nu blocheaza porii, adica nu impiedica procesul natural de transpiratie, corpul poate elimina toxinele, este antibacterian.
De ce sa eviti antiperspirantele ce contin conservanti, parabeni sau aluminiu?
Au fost deja demonstrate daunele aduse organismului de aceste deodorante si antiperspirante.
Dezechilibre hormonale, pubertate timpurie, cancer si toxicitatea organelor, acumularea sarurilor de aluminiu in sistemul nervos si creier, sunt efecte demonstrate deja insa nu se cunoaste ce alte cauze ar mai putea avea in timp folosirea acestor produse.
Recomandare:
Deodorant si antiperspirant stick naturist cu miros de rozmarin si arbore de ceai