Cum poate sportul efectuat cu regularitate sa imbunatateasca atat starea generala de sanatate cat si aspectul fizic?

activitate fizica beneficii pentru santateAti observat probabil importanta care se acorda in ultimul timp sportului despre care se scrie tot mai mult si mai mult. O fi oare un moft al epocii se intreaba probabil unii dintre noi?

Dupa cum au demosntrat numeroase studii se pare ca nu este doar un moft ci un factor primordial in mentinerea sanatatii si tineretii, in plus nu este tocmai o inventie a secolului intrucat stramosii nostri chiar daca nu faceau yoga sau nu mergeau la sala de forta, munceau in camp sau aveau altfel de activitati care ii solicitau fizic in mod regulat. Vom considera deci conditional sala de forta drept o forma noua in care omul modern poate face miscare.

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale sportului practicat cu regularitate?

* Imbunatateste starea de spirit. Sportul va face sa creasca in sange nivelul de serotonina, diminuand in acelasi timp nivelul de cortizol (hormunul stresului).

* Mai multa energie. Poate parea paradoxal dar cu cat mai multa miscare vei face, cu atat vei spori senzatia de un plus de energie.

* Ajuta in lupta cu bolile cronice. Sportul efectuat cu regularitate scade presiunea sangelui si nivelul de colesterol, diminuand astfel sansele de a face boli precum diabetul de tip 2, boli de inima si cateva tipuri de cancer. Este de asemenea demonstrat a incetini si preveni bolile neurodegenerative.

* Ajuta in lupta cu bolile de sezon. Daca sportul este o parte din viata ta, vei ajunge sa te imbolnavesti mult mai rar comparativ cu cei care nu il practica.

* Imbunatateste functiile cognitive cum ar fi memoria sau capacitatea de invatare.

* Imbunatateste calitatea somnului. Exersand in mod regulat vei ajunge sa dormi ca un bebelus si vei adormi mai repede decat daca nu ai face sport.

* O scurta plimbare matinala va face diferenta in cazuri de depresie sau stres.

* Stimularea apetitului. Chiar daca multe dintre noi nu cred ca stimularea apetitului este o parte benefica a sportului, acest fapt este unul dintre indicatorii importanti ai sanatatii.

* Ajuta la cresterea tonusului muscular si al rezistentei

* Sportul regulat, fara de efort prea mare, are in timp efecte benefice vizibile cum ar fi imbunatatirea culorii pielii si a tonusului acesteia.

* Scaderea in greutate. Exercitiile fizice regulate si moderate sunt un factor important pentru cei care vor sa ajunga la greutatea ideala.

* Ajuta la relaxare si imbunatateste imaginea de sine

Ce inseamna o activitate fizica regulata si moderata?

Este important de stiut ca activitatea fizica regulata se considera activitatea de cel putin 3 ori pe saptamana, efectuata cu efort mediu. Cresterea nivelului de efort implica deja alte aspecte si este necesar a se face doar sub supravegherea stricta a unui antrenor, pentru a evita eventualele traume sau daune aduse sanatatii in general.

Activitatea fizica regulata poate insemna:

–    Plimbari de cel putin 20 de minute pe zi la pas rapid
–    Gimnastica de 30-40 de minute de 3 ori pe saptamana
–    Alte activitati fizice zilnice cu o durata de 10-15 minute.

Activitatile fizice ocazionale intense au fost identificate a fi cele mai periculoase pentru sanatate, acestea crescand riscul de dezvoltare a unor boli cardiovasculare. O activitate fizica intensa implica de 3,5 ori un risc crescut de un atac de cord.

Riscul de face un atac de cord scade cu 45% cand se alege o activitate fizica regulata si moderata.

Comentarii

Carolina Portarescu

Autor

Recomandare

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *